Doe nou eens normaal!!

door | aug 20, 2022

Hoe vaak zeg jij dit tegen je kind?

Wat is nou eigenlijk normaal? Wie bepaalt dat eigenlijk…en wat nou als je niet normaal bent en een beetje anders. Anders dan wie? De rest? Welke rest?

Als moeder loop ik hier vaak tegenaan, want ook ik roep regelmatig “doe nou eens normaal!” tegen mijn kind. Ik leer mijn kind dat iedereen zichzelf mag zijn, dat iedereen mag zijn wie hij wil zijn en dat dat helemaal OK is. Zo hoop ik mijn kind bij te brengen dat hij OK is ook al heeft hij vaak afwijkend gedrag door zijn autisme. Dat het OK is als hij even niet weet hoe hij met zijn eigen gedrag en emoties om kan gaan. Dat het OK is als hij bang is voor het onbekende. Dat het OK is als hij dan vastloopt en onder de tafel gaat zitten. Dat het OK is dat hij niet naar de kapper durft. Dat het OK is dat ….

Mensen die anders zijn van buiten en van binnen weten telkens enorme obstakels te overwinnen!

Iedere dag overwint mijn zoon obstakels. Iedere dag moet hij dealen met de mening van een ander. Mensen die hem niet snappen en vinden dat hij maar normaal moet doen. En als zijn moeder is dat pijnlijk om te zien. Dat het leven hem vaak zoveel moeite kost. Om in het gareel te moeten lopen om maar zo normaal mogelijk te zijn! Het doet mij pijn wanneer moeders op het schoolplein hun oordeel klaar hebben. Iets vinden van mijn oh zo lieve, zorgzame kind. Met een paar hersens waar menigeen jaloers op kan zijn, ze werken alleen net even anders!
Ondanks dat het zo af en toe echt wel pijn doet heb ik er mee om leren gaan. Heb ik geleerd om de meningen van voor ons niet belangrijke mensen naast mij neer te leggen en mij te focussen op mijn zoon. Ik heb geleerd enorm veel geduld te hebben en rustig te blijven. En ook ik bezoek af en toe een coach, omdat het soms gewoon even teveel wordt. Omdat ik soms een luisterend oor nodig heb en iemand die mij helpt dingen weer in perspectief te zien.

Maar weet je….normaal is ook maar normaal en ook best een beetje saai. Ik hou juist van mensen die heerlijk eigenwijs zijn en hun eigen ding doen. Mensen die ondanks wat de rest vindt of denkt toch gewoon hun eigen pad volgen. Dat zouden meer mensen moeten doen!