Niet slim genoeg, niet slank genoeg

door | aug 19, 2022

Niet slim genoeg, niet slank genoeg, niet interessant genoeg, ik moet alles alleen doen…

Gedachten die in mijn hoofd geprint zaten en die dagelijks de revue passeerden. Ik vond mezelf niet goed genoeg, keek op tegen anderen en dacht dat ik nooit zou kunnen bereiken wat zij bereikt hadden. En man man man wat voelde ik mij klein (zelfs met mijn 1,82m!) en wat was ik onzeker. En wat hebben die gedachten mij belemmerd al die jaren. Jarenlang had ik niet in de gaten dat ik dagelijks vast liep in mijn belemmerende overtuigingen. Ik had simpelweg niet door wat ik allemaal tegen mezelf zei en hoe dat mij en mijn beeld van de wereld vormde. Hoe het mij belemmerde om daadwerkelijk te leven en gelukkig te zijn!

(Belemmerende) overtuigingen komen vaak voort uit je verleden. Door familie, vrienden, omgeving en cultuur wordt er een beeld gevormd in jouw hoofd en die wordt voor waar aangenomen.

Belemmerende overtuigingen zijn in feite een self fulfilling prophecy, want je krijgt wat je denkt en wat je verwacht. Dus wanneer jij dagelijks tegen jezelf zegt dat je niet interessant genoeg of niet goed genoeg bent dan ga je daarin geloven en neem je dat voor waar aan.

Hoe buig je een belemmerende overtuiging om naar een stimulerende overtuiging?

Tip 1:
Je zegt gewoon iedere dag tegen jezelf dat je fantastisch bent!
Zo makkelijk kan het zijn in de vorm van affirmaties. Maak maar een mooie reminder voor jezelf om iedere dag in de spiegel tegen jezelf te zeggen. Meen het en houd het vol, je brein gaat er vanzelf in geloven!  

Tip 2:
Wil je wat dieper op je overtuigingen ingaan? Reflecteer dan.
Gebaseerd op welke gedachten/overtuigingen maak jij een beslissing? Is het waar wat je denkt?
Wat gebeurt er nou precies? Maar ook waarom is die overtuiging belangrijk voor jou? En wat maakt dat je vasthoudt aan een overtuiging? Hoe dient deze overtuiging jou eigenlijk?

We hebben als mens allemaal te maken met belemmerende overtuigingen en het gaat er hier om dat je ze leert herkennen, zodat je ze kan ombuigen naar stimulerende overtuigingen. Het kan helpen om jouw belemmerende overtuigingen te bespreken met een coach, ik begeleid je graag in dit proces.

Geloof dat je het kan. Daarmee is de helft al overwonnen. – Theodore Roosevelt